»Rbota« – izraz, ki ga mladi  verjetno ne poznajo – je bila nekoč sestavni del vaškega življenja. S tem se ja na vasi marsikaj postorilo (v slovarju  najdemo razlago občinska robota: nekdaj obvezno neplačano delo).  Danes temu rečemo čistilna akcija in tako je bilo tudi na letaku, ki smo ga prejeli vsi Gorenjepoljci. Med drugim je pisalo: »Obvezna oprema: metle, lopate, karjole, predvsem pa dobra volja. « In prav dobro voljo je pokazala večina vaščanov, ki se je na sobotno jutro zbrala sredi vasi. Prišli smo stari in mladi, moški, ženske in otroci in presegli vsa pričakovanja. Tomaž je razdelil delo, organizirali smo se v manjše skupine in začeli. Kopali, rezali, pometali  smo po vaških cestah in odvažali smeti.

2015-03-21 09.38.14 1

Nekaj hiš prav sredi vasi je starih in zapuščenih, okolica pa zanemarjena in zaraščena, zato smo imeli dosti dela. Moški so se lotili bolj zahtevnih del, požagali so drevesa ob cesti v Anhovo in pobirali kosovne odpadke, ki so se v mnogih letih nabrala pod cesto in z njimi napolnili kar nekaj traktorskih prikolic.

2015-03-21 12.27.09 1

 

Že en teden prej je iz strug potokov povlekli nekaj starih avtomobilskih karoserij. Čas je hitro mineval in poldne je že odzvonilo, ko smo se vsi ponovno zbrali sredi vasi. Okrepčali smo se, se poslikali, si v prijetnem vzdušju povedali to in ono. Nekateri so se odpravili še »h koritu«, kjer je bilo potrebno počistiti in požgati posekano vejevje in grmovje. Posamezniki so pobirali odvržene pločevinke ob poti na Skale, vse do mazutne postaje. Dvajset velikih vreč se je nabralo, kar kaže, kako brez vesti in posluha za čisto okolje so nekateri sprehajalci. Še pozno popoldne je bilo »pod orehom« veselo.

DSC01719

 

Veliko let je minilo, odkar je bila zadnja »rbota« na Gorenjem Polju. Veliko število udeležencev, predvsem pa mlade družine, tudi tiste priseljene, so pokazale, da jim ni vseeno, in da bi radi živeli v urejeni in čisti vasi. Pa ne le lepa vas, tudi druženje s sovaščani nam veliko pomeni in zato bo to treba večkrat ponoviti.

Zapisala: Marta Bitežnik

Foto: Zvezdana Rjavec in Marko Maffi