Pihalni orkester Salonit Anhovo

Pihalni orkester je bil ustanovljen leta 1952 kot sekcija DPD “Svoboda” Anhovo.
Pod vodstvom dirigenta Franca Žižmonda je orkester hitro premostil začetne ovire in v dobrem letu dni naštudiral dovolj skladb za izvedbo prvega samostojnega koncerta 17. septembra 1953. Po zgraditvi Delavskega doma v Desklah leta 1959, v katerem je tudi glasbena učilnica, je orkester pridobil odlične pogoje za delo. Po upokojitvi dirigenta Franca Žižmonda leta 1977, so se na njegovem mestu zvrstili še g. Silvo Brosche (1977-1984 in 1988-1991), g. Oton Konjedic (1984-1988) in g. Radovan Kokošar (1991- )

Najpomembnejša gostovanja pihalnega orkestra v več kot 50 letnem obdobju so: v Italiji v Vidmu, Manzanu, Madriziu, Orzanu, Nabrežinah…, po Jugoslaviji v cementarni Beočin, v Titovi Mitrovici, na mednarodnih festivalih v Calelli v Španiji, Kastavu na Hrvaškem… V letu 2000 je pihalni orkester prejel priznanje občine Kanal ob Soči. Naslednje leto je nastopil na tekmovanju, ki ga prireja Zveza slovenskih godb in prejel za nastop v četrti težavnostni stopnji zlato plaketo. Leta 2002 smo na tekmovanju Zveze slovenskih godb v tretji težavnostni stopnji prejeli srebrno plaketo. Istega leta je orkester praznoval 50-letnico neprekinjenega delovanja. Ob tej priložnosti smo v samozaložbi izdali brošuro o delovanju orkestra skozi vseh 50 let, ter svoj prvi CD. Konec leta 2002 smo s TV Koper-Capodistria posneli prispevek za oddajo »Sledi« na nacionalni televiziji.

Repertoar pihalnega orkestra obsega skladbe za vse priložnosti. Igramo, klasične skladbe za pihalne orkestre, originalne aranžmaje slovenskih in tujih avtorjev, bigbandovske priredbe, priredbe slovenskih narodnozabavnih skladb, partizanske koračnice ter žalne koračnice.
Trenutno naš orkester šteje 49 aktivnih članov.