Plave, (97 nmv), v Plavah, Plavljani

Razložena vas z manjšimi gručastimi zaselki leži v spodnji Soški dolini, ob mostu čez reko Sočo, južno od Anhovega. Na desnem bregu so hiše razporejene od mosta do stanovanjskih blokov ob hidroelektrarni Plave. Južno od mosta je zaselek Prilesje, najvišje, tik pod vrhom Korade (812m), leži zaselek Vrtače, in daleč pod njim zaselek Zamedveje. Na levem bregu spadajo k naselju poleg hiš ob mostu še oddaljeni zaselki Paljevo, Zagora in Zagomila na zahodnih pobočjih Banjške planote. V Plavah stoji župnijska cerkev sv. Janeza Krstnika, južno od Prilesja cerkev sv. Ahacija, v Paljevem pa že nad Desklami cerkev sv. Kvirina. Kraj Plave se prvič omenja okoli leta 1200.

Skozi vas pelje označena planinska pot do vrha Korade. Vzpon traja 2 uri in je na vrhu poplačan s dobrotami, ki jih ponudita prijazna upravitelja koče.

Na desnem bregu Soče ob poti v Prilesje je postavljena koča Ladišče, katere upravitelj so Soške elektrarne, ki pa jo oddajajo v najem za različne priložnosti. Koča je na zelo zanimivi, mirni in idilični lokaciji, z lepo urejeno okolico, kar vse omogoča prijetno počutje.

Pokopališče za vas Plave je v Prilesju ob cerkvici sv. Ahaca.

Plave so naselje z ulicami, železniško in avtobusno postajo, ki pa je žal preveč izven središča vasi in tudi z nevarnim dostopom.

Plave imajo tudi trgovino, diskont s sadjem in zelenjavo in gostilno s prehrano, ki je znana po svežih in odličnih postrvih. Postrvi so gojene v čisti vodi potoka Sopet, ki je tudi vir pitne vode za Plavljane.

Število prebivalcev v zadnjih letih stalno pada:

Leto Št. krajanov
1900 543
1931 593
1961 544
1971 471
1981 434

 

Plave imajo tudi zanimiv železniški most, ki je bil med drugo svetovno vojno porušen s strani partizanov.

plave-m

 

Plave, železniški most, cerkev pod njo pa “four cross” proga

Iz Plavi je do leta 1984 vodila tudi najkrajša cestna povezava za Goriška Brda. Takrat je bilo avtobusno in železniško postajališče zelo živahno, predvsem spomladi, ko so Brike vozile prodajat sadje z vlakoma na Gorenjsko in v Ljubljano.

V vasi je pred kratkim nastala proga za ekstremne kolesarje – 4X (four cross). Tekme so v mesecu septembru, treningi pa čez vse leto, ko le vreme dopušča.

Plave imajo tudi hidroelektrarno, ki je bila zgrajena leta 1939.

Plavljani smo veseli in prijazni ljudje.