prelesje-m

Prilesje na levi, Plave na desni, Vrtače na vrhu hriba

Vas Prilesje je zelo stara, saj je omenjena v listini iz leta 1457, ki jo v svojem delu navaja zgodovinar Simon Rutar. Med prvo svetovno vojno je bila vas požgana, prebivalci pa izgnani. Po vojni so se vračali in z velikimi napori ponovno postavljali domove.Prvotno naj bi se vas imenovala Prilešče, s časom pa je nastalo Prilesje. Nekaj časa je naš kraj krasila tabla z imenom Plave, a mi smo ostali Prileščani. Nato smo dobili novo tablo z novim (napačnim?) imenom Prelesje, ki je postalo tudi uradno ime našega kraja. V letošnjem letu pa sta krajevna skupnost in občina pripravili nov odlok o poimenovanju naselij, tako bo odslej vas imenovana Prilesje.

Ob vasi je pokopališče z zelo znano cerkvijo, ki je bila zgrajena v prvi polovici 15. stoletja, zadnjič pa je bila obnovljena 1988. leta. Krasijo jo čudovite freske furlanskih freskarskih mojstrov. Legenda pravi, da je cerkev dal sezidati tolminski grof, ker se je zaobljubil, ko ga je na poti iz Brd skoraj odnesel narasel potok. Mimo vasi je namreč vodila stara pot v Brda. Cerkev je posvečena sv. Ahacu in čeprav ta goduje 22. junija, ga mi praznujemo prvo nedeljo avgusta. To pa zato, ker je bilo do takrat glavno kmečko delo že opravljeno in so si ljudje lahko privoščili praznik.

Letos ob vsakoletnem shodu prvo nedeljo v avgustu je bilo še posebej slovesno. Zbralo se je zares veliko število ljudi. Ob tej priložnost je bila otvorjena mrliška vežica, ki je pomembna pridobitev ne samo za vas Prilesje temveč tudi za Plave.